Mersin Büyükşehir Belediyesi, evde veya yurtta kalan öğrencilerin çamaşır yıkama problemini, Çamaşır Kafe ile ortadan kaldırıyor. Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü`ne yakın konumu ile her öğrencinin rahat bir şekilde ulaşabileceği kafe, öğrencilere hijyenik bir ortamda ve sıra beklemeden çamaşırlarını yıkayabilme fırsatı sunuyor.
Kafenin içerisinde; çamaşır makinelerinin yanı sıra kurutma makinesi, ütü, ders çalışıp okuma yapılabilecek mini kütüphane ve oyun alanları bulunuyor. Çamaşırlarını yıkamak isteyen öğrencilere, deterjan, yumuşatıcı gibi ürünler de kafede ücretsiz olarak veriliyor. Çamaşır Kafe, evde kalan öğrencileri elektrik, su, deterjan gibi maliyetlerden; yurtta kalan öğrencileri ise sıra bekleme derdinden kurtarıyor.
“Çamaşır Kafe ile öğrencilere sosyal bir yaşam alanı sunuyoruz”
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı`na bağlı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü`nde görev yapan Başak Göktar Bayraktar, 2019 yılında hayata geçirdikleri Çamaşır Kafe hizmetine ilişkin, "Üniversite öğrencilerinin hayatını kolaylaştırmak ve onlara sosyal bir ortam sunmak amacıyla kurulan Çamaşır Kafe`de, sadece çamaşır yıkama ve kurutma hizmeti sunulmuyor. Aynı zamanda öğrencilere sosyalleşebilecekleri bir yaşam alanı oluşturduk. Bir öğrenci gelip burada çamaşırlarını yıkarken, beklediği süre içerisinde mini kütüphanemizden kitap alıp okuyabiliyor, ders çalışabiliyor veya arkadaşlarıyla sohbet ederek sosyalleşebiliyor. Ayrıca onlara sunduğumuz ücretsiz ikramlıklardan yararlanabiliyorlar. Öğrencilerden aldığımız olumlu geri dönüşler, aslında bu projenin ne kadar anlamlı ve değerli olduğunu gözler önüne seriyor" dedi.
Çamaşır Kafe`den yararlanan öğrenciler ise şunları söyledi:
-Edip Mert Gümüş: “Özellikle ekonomik ve sosyal sıkıntıların olduğu bu dönemde öğrencilere böyle imkânlar sunulması ve sahip çıkılması, onların yükünü biraz da olsa azaltabilmesi bizleri mutlu ediyor. Burada öğrenciler ders çalışabiliyor, çamaşırlarını yıkayabiliyor, ütüleyebiliyor ve buradaki tüm imkânlardan faydalanabiliyor. Maddi açıdan da öğrencilerin yükünü hafiflettiği için çok memnunuz."
-Sudenaz Sağlık: "Yurtlarda çoğu zaman sıra oluyor ve belli zamanlarda yıkamak zorunda olduğumuz için yetişemiyoruz. Buraya geldiğimizde aynı zamanda sosyalleşebiliyor, ders çalışabiliyoruz ve bu bizler için büyük bir artı. Buradan ücretsiz bir şekilde faydalandığımız için çok memnunuz."
-Ceren Durmuşcan: “Burada yumuşatıcısından deterjanına kadar her şey veriliyor. Benim evde yeterli alanım yok ve evde çamaşırlarımı yıkadığımda hem elektriğe hem deterjana para vereceğim. Çamaşırlarımı kurutmak için de klima açmam gerekecek. Öğrenci evlerinin genelde balkonu olmuyor. Burada aynı zamanda sosyal faaliyetler için oyun alanları da var ve çamaşırlarımızı beklerken sıkılmıyoruz."