5 Şubat 2025 Çarşamba

15:29   VATANDAŞLARıN PAHALıLıK SITEMI: "ÇOCUKLARDAN BORÇ ALARAK IDARE EDIYORUZ. HER TARAF BATMıŞ, BIR ŞEY ALAMıYORUZ``   15:06   TOROSLAR’DA TARıMıN GELECEĞI KONUŞULDU   14:52   6 ŞUBAT DEPREMLERININ 2`NCI YıLı... CAN ATALAY: 53 BIN 537 INSANıN ÖLÜMÜNÜN ARDıNDAN NELER YAPıLDı? BU INSANLARıN ÖLÜMLERININ TÜM SORUMLULARı YARGıLANDı Mı   13:31   SıLA BEBEK DAVASı... CHP`LI ÖZÇAĞDAŞ: "BU UTANÇ TÜRKIYE`NIN UTANCıDıR, SADECE SUÇLULARıN DEĞIL"   13:23   MEZITLI BELEDIYESI, 14 ŞUBAT SEVGILILER GÜNÜ DOLAYıSıYLA 1 HAFTALıK ETKINLIK PROGRAMı HAZıRLADı   12:57   TARSUS’TA HALK SAĞLıĞıNı TEHDIT EDEN BIN 500 KILOGRAM PEYNIR ELE GEÇIRILDI   12:52   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “DEPREMIN ÜZERINDEN İKI YıL GEÇTI, SÖZLER TUTULMADı, DEPREMZEDELER HÂLÂ MAĞDUR!”   11:52   CHP LIDERI ÖZGÜR ÖZEL ADıYAMAN`DA... ÖZEL: DEPREMIN ÖNCESINDE, SıRASıNDA VE SONRASıNDA SıNıFTA KALMıŞ BIR IKTIDARLA KARŞı KARŞıYAYıZ   11:11   CHP`DE GÜNDEM CUMHURBAŞKANı ADAYı ÖN SEÇIMI... ÖZEL, YAVAŞ ILE GÖRÜŞTÜ. PARTI KULISLERINDE ÜÇLÜ GÖRÜŞME BEKLENIYOR   09:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, GENÇLERE DESTEK OLMAYı SÜRDÜRÜYOR   09:56   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT: "ORTAK AKıL ILKESIYLE ÇALıŞMALARıMıZı ŞEKILLENDIRMEYE DEVAM EDIYORUZ"   09:31   MERSIN SU VE KANALIZASYON İDARESI`NE, AB DELEGASYONU, FRANSıZ KALKıNMA AJANSı VE İLBANK TEMSILCILERINDEN ZIYARET   09:21   MERSIN SINEMA OFISI, “SINEMA SÖYLEŞILERI”NIN ILKINDE YÖNETMEN TAYFUN PIRSELIMOĞLU`NU KONUK ETTI   01:39    HAKIM VE SAVCı ADAYLARıNıN ATAMA KARARNAMESI RESMI GAZETE`DE   16:27   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “ERKEN SEÇIMIN ADAYı ERKEN BELIRLENIR. ERKENDEN YOLA ÇıKACAĞıZ”   15:56   SILIFKE BELEDIYESI ŞUBAT AYı MECLIS TOPLANTıSıNDA 8 MADDE KARARA BAĞLANDı   15:43   ÖZGÜR ÖZEL: "CHP GRUBU OLARAK TEĞMENLERIN ÇıKMıŞ VE ÇıKACAK TAZMINATLARıNı ÖDEYECEĞIZ"   14:50   ÖZGÜR ÖZEL: "KÜLTÜR VE TURIZM BAKANıNıN YARGıLANMASı IÇIN PARTILERLE GÖRÜŞECEĞIZ"   14:23   CHP GRUP TOPLANTıSı... DEMOKRAT PARTI`DEN ISTIFA EDEN MILLETVEKILLERI CEMAL ENGINYURT ILE SALIH UZUN CHP`YE KATıLDı   11:47   YENIŞEHIR BELEDIYESI, 9 BIN ÇOCUĞU TIYATRO OYUNLARıYLA BULUŞTURDU  
 
     
   

ERDOĞAN: DAHA ÇOK YURT DIŞINDAN TEDARİK EDİLEN HEPATİT A AŞISI ARTIK DÜNYA STANDARTLARINDA ÜLKEMİZDE DE ÜRETİLECEKTİR. TÜRKİYE, BU AŞIYI EN ÜST STANDARTTA ÜRETEN DÖRDÜNCÜ ÜLKE OLACAKTIR


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı artık dünya standartlarında ülkemizde de üretilecektir. Böylece Türkiye, bu aşıyı en üst standartta üreten dördüncü ülke olacaktır. Açılışını yaptığımız bu önemli tesisle birlikte Hepatit A aşısında yurt dışına bağımlılığımız azalacaktır” dedi.

 

Tarih : 31 Ekim 2023 Salı 15:11   Okunma : 286

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı artık dünya standartlarında ülkemizde de üretilecektir. Böylece Türkiye, bu aşıyı en üst standartta üreten dördüncü ülke olacaktır. Açılışını yaptığımız bu önemli tesisle birlikte Hepatit A aşısında yurt dışına bağımlılığımız azalacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Ankara`da, Keyvac Hepatit A Aşısı Üretim Fabrikası`nın açılış töreninde konuştu. Erdoğan, şunları söyledi:

“14 bin metrekare kapalı alanı, 12 bin metrekare fabrika üretim hattı ve 2 bin metrekare ofis alanından oluşan fabrikamız en son teknolojiyle donatılmıştır. Toplam 29 bin 500 metrekare fabrika sahasıyla Keyvac, üretmeyi planladığı diğer aşılarda da öncü bir rol üstlenecektir. Koronavirüs salgını döneminde yaşananlar, bize aşı üretim kapasitesinin ne kadar kritik önemde olduğunu göstermiştir. Türkiye bu süreci, hükümetimizin attığı kararlı ve etkili adımlar sonucunda dünyanın birçok ülkesine göre çok daha başarılı bir şekilde yönetmiştir. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz, çaresiz bırakmadık. Güçlü altyapımız ve kuşatıcı sosyal güvenlik sistemimiz sayesinde tüm insanlarımıza birinci sınıf sağlık hizmeti sağladık. Kendi yerli aşımızla birlikte salgına karşı etkisi tescillenen tüm aşıları vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunduk. Ekonomide de farklı destek paketleriyle iş dünyamızın ve çalışanlarımızın yanında olduk. Muhalefetin tüm baskılarına rağmen ekonomide yıkıcı sonuçları olacak sert adımlar atmaktan uzak durduk. Bunun yanında salgın döneminde 161 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi malzeme desteği vererek insanlık görevimizi yerine getirdik. Ülkemiz son asrın en büyük sağlık krizi olarak nitelenen salgından zayıflayarak değil güçlenerek, dostlarının sayısını artırarak çıkmıştır.

“DAHA ÇOK YURT DIŞINDAN TEDARİK EDİLEN HEPATİT A AŞISI ARTIK DÜNYA STANDARTLARINDA ÜLKEMİZDE DE ÜRETİLECEKTİR”

Hepatit A aşısı, Hepatit A virüsünün neden olduğu hastalığın önlenmesinde kullanılan bir inaktif aşıdır. Aşı, 2012 yılından bu yana genel bağışıklanma programında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı`mız tarafından ücretsiz olarak 18. ve 24. ayların sonunda olmak üzere her çocuğa iki doz uygulanıyor. Ayrıca kronik karaciğer hastalığı ve pıhtılaşma bozukluğu olanlar ile risk grubunda olan birçok insanımız aşılanıyor. Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı artık dünya standartlarında ülkemizde de üretilecektir. Böylece Türkiye, bu aşıyı en üst standartta üreten dördüncü ülke olacaktır. Açılışını yaptığımız bu önemli tesisle birlikte Hepatit A aşısında yurt dışına bağımlılığımız azalacaktır. Ayrıca bu alanda, ülkemiz ileri teknolojiye ve yetişmiş insan kaynağına kavuşacaktır. Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız bir dönemde hizmete giren Keyvac Hepatit A Aşısı Üretim Fabrikası`nın hayırlı olmasını diliyorum.”

TÜRKİYE`DE, 1931`DE AŞI ÜRETİLMİŞTİ

Öte yandan, Atatürk döneminde 1928`de kurulan Hıfzıssıha Enstitüsü`nde yıllar geçtikçe yeni birimler oluşturularak aşı üretimi de geliştirilmişti. 1931 yılında, ağız yoluyla uygulanan BCG Aşısı üretimine başlandı, 1932 yılında, serum üretiminin ülke ihtiyacını karşılayacak düzeye gelmesi ile dışarıdan serum ithali durduruldu, 1933 yılında, Simple Metodu ile kuduz aşısı üretimi çalışmalarına başlanıldı, 1934 yılında, İstanbul Çiçek Aşıhanesi, Enstitü bünyesine nakledildi ve çiçek aşısı üretimi ülkemizin ihtiyacını karşılayacak düzeye getirildi, 1935 yılında, Farmakoloji Şubesi kurularak yerli ve yabancı ilaçlar ile diğer hayati maddelerin kontrolüne geçildi, 1936 yılında, Hıfzısıhha Mektebi açıldı, 1937 yılında, kuduz serumu üretilmeye başlanıldı. Burada boğmaca, influenza virüsü, Newcastle virüsü aşıları, serum, akrep, yılan sokmalarına ve gazlı kangren anti serumları, Fibrinojen, albumin ve gamma globulin üretmiştir. Enstitüde en son 1987 yılında AIDS Araştırma Merkezi kurulmuştu. Ancak AKP iktidarı döneminde 2011 yılında kapatılan Hıfzıssıha, 2020`de covid pandemisi sırasında yeniden canlandırılması kararı alındı. 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA