Gülcan Kış, “Yabancı dil zorunluluğunun kaldırılması, Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işleyenlerin affa uğrasa bile rehber olamayacağı gibi düzenlemeler içeren bir kanun teklifi var önümüzde. Burada kimseyi mağdur etmeden, bir mesleğin yok edilmesine, turizmimizin tahrip edilmesine izin vermeden bu kanun teklifini de ele almamız lazım.” dedi.
“Turist Rehberliği Meslek Kanunu İle Seyahat Acentaları Ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görüşüldü.
Komisyonda teklif üzerine görüşlerini paylaşan CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, teklifin bazı maddelerinin başta turizm rehberleri olmak üzere bazı mesleklerin mensuplarını mağdur edeceği, mesleki yeterliliği düşüreceği ve turizme zarar vereceği uyarısında bulundu.
Kış, kanun teklifinin turizm sektörü temsilcilerinin görüş ve önerileri alınarak düzenlenmesini önerdi.
“SEKTÖRDEN YOĞUN TEPKİ VAR”
Kanun teklifinin 10 maddesinin, 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nu, 2 maddesinin de 1618 sayılı Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu'nu değiştirdiğine dikkat çeken Gülcan Kış, “Tabii, bu kanun teklifi gündeme geldiği ilk günden itibaren sektör temsilcilerinden çok yoğun şekilde tepkiler gelmiştir. Sektör temsilcileriyle Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında bir araya geldik, görüşlerini ve önerilerini dinledik. Ancak görüyoruz ki iktidar yine bir kanun yaparken ilgili kişileri saf dışı bırakmış ve onlara kulak vermemiştir.” dedi.
“14 BİNE YAKIN TURİST REHBERİ ETKİLENECEK”
Özellikle turist rehberlerinin kaygılı olduğunu ifade eden Gülcan Kış, görüşülmekte olan kanun teklifinin bu şekilde yasalaşması durumunda 14 bine yakın turist rehberinin zarar göreceğini, bunun da turizm sektöründe yeni sorunlara yol açacağını belirtti.
“VASIFSIZLAŞMA VE KEYFİLİK GETİRİR”
Gülcan Kış, “Yabancı dil zorunluluğunun kaldırılması, rehberlerin sadece müze ve ören yerlerine hapsolma tehlikesi, tur otobüslerinde rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması, Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işleyenlerin affa uğrasa bile rehber olamayacağı gibi düzenlemeler içeren bir kanun teklifi var önümüzde. Burada kimseyi mağdur etmeden bir mesleğin yok edilmesine, turizmimizin tahrip edilmesine izin vermeden bu kanun teklifini de ele almamız gerektiğini söylemek istiyorum. Teklifi incelediğimizde, sektör için vasıfsızlaştırma, keyfîlik ve hak kayıplarına neden olacak bir düzenleme olarak görüyoruz. Turizmin niteliğini düşürecek kararlara imza atmamalıyız.” dedi.
“MESLEK BİRLİKLERİNİN YETKİSİ AZALTILIYOR”
Kanun teklifinde meslek birliklerinin sektörle ilgili karar ve uygulama süreçlerine katılımının sınırlandırıldığını, Bakanlığın yetkilerinin artırıldığını ve rehberlik mesleğinin asgari gerekliliğine ilişkin şartların esnetildiğini ifade eden Gülcan Kış sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yani bu teklife göre turist rehberliği sertifika programlarının, dil sınavlarının ve uygulama gezilerinin düzenlenmesi yetkisinin meslek birliklerinden alınıp Bakanlığın belirleyeceği kuruluşlara aktarılmasının sakıncaları mutlaka irdelenmeli, nitelik kaybı ve keyfîlik yaratılmamalıdır. Kanun teklifinin getirdiği bir diğer değişiklik ise rehberler için tüm dünyada olmazsa olmazlar arasında yer alan yabancı dil zorunluluğunun kaldırılmasıdır. Kulak verdiğimiz sektör temsilcileri "Rehberin entelektüel ve kültürel donanımı için en önemli unsurlardan biri yabancı dildir" demektedirler. Bunu da buradan iletmek istiyorum. Kısacası, nitelikli turizm hizmetlerini yaralayacak, kültür ve turizmimize balta vuracak her bir düzenlemeye Cumhuriyet Halk Partisi olarak karşı olduğumuzu buradan belirtmek istiyorum.”