12 Nisan 2025 Cumartesi

01:51   BEYAZ SARAY, DIPLOMATIK ÇABALARıN BAŞARıSıZ OLMASı HALINDE İRAN`A KARŞı TÜM SEÇENEKLERIN MASADA OLDUĞUNU SÖYLEDI   01:30   GALATASARAY DEPLASMANDA SAMSUNSPOR`U 2-0 MAĞLUP ETTI   01:29   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı AYLIN NAZLıAKA: ADAYıMıZı YANıMıZDA, SANDıĞı ÖNÜMÜZDE ISTIYORUZ   01:27   CHP`LI TANAL: GÜÇLENDIRILMIŞ PARLAMENTER SISTEMIN DıŞıNDA DA BAŞKA BIR ŞEKILDE BU ÜLKE NE HUZURA KAVUŞUR, NE MUTLUĞA   23:50   ERKAN BAŞ: BASEL`I BILIM KURGU FILMLERINI ARATMAYACAK BIR SENARYOYLA TUTUKLADıLAR   23:18   CHP`LI YAVUZYıLMAZ ZONGULDAK BELEDIYE BAŞKANı TAHSIN ERDEM`IN IFADEYE NEDEN ÇAĞıRıLDıĞıNı RESMI BELGELERLE AÇıKLADı   23:10   İBB SORUŞTURMASı KAPSAMıNDA 24 ŞIRKETE DOĞRUDAN, 28 ŞIRKETE DENETIM KAYYUMU ATANDı   22:27   MURAT EMIR: EKREM İMAMOĞLU`NUN TUTUKLANMASıNıN SEBEBI IŞARET ETTIĞI ADAMA, KIŞILERE, GRUPLARA, CEMAATLERE KAMU ÜZERINDEN AKAN MUSLUKLARıN KESILMESIDIR   22:13   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı MURAT BAKAN: EMNIYET ANAYASAL HAKLARı YARGıLAMA, DEĞERLENDIRME AILELERE AYAR VERME MAKAMı DEĞILDIR   21:45   EKREM İMAMOĞLU: RANTA VE MILLET ALEYHINE OLAN HER HUSUSA KARŞı DURDUĞUM IÇIN BUGÜN BURADAYıM   21:12   ADALET BAKANı: MINGUZZI AILESININ TEHDIT EDILMESIYLE ILGILI BIR ŞÜPHELI VE SUÇA SÜRÜKLENEN DÖRT ÇOCUK TUTUKLANMıŞTıR   20:55   İMAMOĞLU`NDAN BAYAR, MENDERES, ECEVIT VE ERBAKAN`Lı MESAJ: MILLET VARSA HAK, HUKUK ADALET MÜCADELESI VAR. MILLET YINE KAZANACAK, ÇÜNKÜ MILLET BÜYÜKTÜR   16:11   YENIDEN REFAH PARTILI GENÇLER FILISTIN`E GITMEK IÇIN DILEKÇE VERDI   15:38   ALI MAHIR BAŞARıR: "BUGÜN SILIVRI`DE UTANÇ VERICI GÖRÜNTÜLERI TEKRAR GÖRDÜK"   15:11   ÖZGÜR ÖZEL, ANNESINI KAYBEDEN FETHI AÇıKEL`E TAZIYE ZIYARETINDE BULUNDU   15:01   AKDENIZ BELEDIYESI KAYYUMUNDAN ARAZI SATıŞı... DEM PARTILI ESKI MECLIS ÜYESI KıLıÇ: ``ARAZI GERÇEK DEĞERININ ALTıNDA BIR RAKAMLA SATıŞA SUNULDU``   11:32   İMAMOĞLU`NUN "AKıN GÜRLEK DAVASı" DURUŞMASı BAŞLADı: "HAKSıZLıĞA KIM UĞRADıYSA YANıNDA BENI BULACAK"   11:24   MURAT EMIR: ``İLETIŞIM BAŞKANLıĞı BÖLGE MÜDÜRLÜKLERINE YAPıLAN ATAMALARDA ORTAK BIR TEK ÖZELLIK VAR, O DA TROL OLMALARı``   11:13   CHP`LI ADEM: "ÜRETICININ DERDIYLE ILGILENMESI GEREKEN KURUMLAR, SARAY`A BAĞLı ‘ÜST KURULLARA` DÖNÜŞMÜŞTÜR"   10:59   ESM SAMSUN ŞUBE BAŞKANı BULUT: "41 MILYONU AŞKıN KONUT ABONELERI YAPıLAN BU ZAMLARıN GERI ALıNMASıNı ISTIYORUZ"  
 
     
   

Bayraktar, TBMM Plan Bütçe Komisyonu`nda Bakanlığı`nın bütçesine ilişkin soruları yanıtladı: "Elektrik mesken fiyatlarında Türkiye Avrupa`nın en ucuz elektriğini kullanıyor"


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakanlığı`nın 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bayraktar, "Elektrik mesken fiyatlarında Türkiye Avrupa`nın en ucuz elektriğini kullanıyor. Doğalgazda Avrupa`nın, Beyaz Rusya`dan sonra ikinci en ucuz fiyatını kullanıyor. Benzin fiyatımız Ankara`daki fiyat Avrupa`nın en ucuz ikinci fiyatı. Asgari ücretlinin alım gücünü artırarak elektrik ve doğal gaz fiyatlarını aşağı düşürdük" dedi. 

 

Tarih : 19 Kasım 2024 Salı 01:22   Okunma : 246

(TBMM) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakanlığı`nın 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bayraktar, "Elektrik mesken fiyatlarında Türkiye Avrupa`nın en ucuz elektriğini kullanıyor. Doğalgazda Avrupa`nın, Beyaz Rusya`dan sonra ikinci en ucuz fiyatını kullanıyor. Benzin fiyatımız Ankara`daki fiyat Avrupa`nın en ucuz ikinci fiyatı. Asgari ücretlinin alım gücünü artırarak elektrik ve doğal gaz fiyatlarını aşağı düşürdük" dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakanlığı`nın 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını cevapladı.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın 2025 yılı bütçesi, 12 saat süren görüşmelerin ardından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda kabul edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt vermek üzere söz aldı. Bayraktar, "Sessiz devrimden bahsettik. Bu devrimi gerçekleştirirken bunu çok iyi anlatamadığımızı son 22 yılda AK Partinin enerji politikalarında ortaya koyduğu vizyonu iyi anlatamadığını gördüğüm için bu ifadeyi kullandım" dedi. Bayraktar şunları söyledi:

"Türkiye enerji talebi artan bir ülke. Son 20 yılda hem elektrik hem doğalgazda 3 katına çıktı. Yıllık yaklaşık yüzde 4,5`un üzerinde elektrik talebi karşılığı var. İkinci husus elbetteki dışa bağımlılığımız. Türkiye 2022 yılında doğalgaza yaklaşık 44.6 milyar dolar ödüyor. 2023 yılında bu rakam 23,5 milyar dolara geriledi. Petrol ve petrol ürünlerine 2022 yılında 40.4 milyar dolar para ödedik. Toplamda 2022 yılında LPG kömür ithalatımızda bu rakam 96,5 milyar dolar oldu. Dolayısıyla bütün stratejimizle doğalgaz ithal etmemiz gerekiyor. Türkiye`deki enerjideki dışa bağımlılığını düşürmek üzerine kurgulanmış durumdayız.

"Yenilenebilir kaynak bizim göz bebeğimiz"

2053 net sıfır emisyon hedefi, bu bildiğiniz bütün paradigmaların değişmesi anlamına geliyor. Türkiye`nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını azami düzeyde kullanılması lazım. Bunları yaparken çevreye uygun olması gerekiyor. Yeniköy-Kemerköy Doğalgaz Termik Santralleri 7.9 teravatsaat yılda elektrik üretiyor. Toplam Türkiye`nin üretimini yüzde 2,5 biz bu iki santralden karşılıyoruz. Akbelen ormanları kapsamında sorulan soruydu. Bu enerjiyi biz doğalgazdan üretsek yaklaşık 1.6 metreküplük doğalgaz ithal etmemiz gerekiyor ve yerli kaynak yerine cari açık kaynağı oluşmuş oluyor. Bunun yaklaşık yıllık bedeli 700 milyon dolar. Yenilebilir kaynak bizim gözbebeğimiz Türkiye konutlarında kullanılan elektriğin tamamını sadece rüzgar ve güneş enerjisinden üretir hale gelmiş durumda."

Akkuyu`da şu anda ilk reaktörün çalışmalarına devam ettiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Birinci ünitenin kubbesi de kapatılmış durumda ama nükleersiz Türkiye`nin kalıcı, uzun soluklu, temiz enerjiye erişme şansı yok. Türkiye olarak diyoruz ki, biz Akkuyu`nun yanında Sinop`ta, Trakya`da üç tane konvansiyonel büyük santrale ihtiyacımız var. Yaklaşık 12 reaktöre ihtiyacımız var. Küçük modüler reaksiyonlara da ihtiyaç var...

Dolayısıyla biz nükleersiz bu dönüşümü Türkiye`nin arz güvenliğini, Türkiye`nin dışa bağımlılığı hikayesini yazma şansımız yok. Elbette ki Türkiye`nin enerjiyi daha verimli kullanması lazım. Enerjisini sanayiden, tarıma, ulaştırmaya, bütün sektörlerde verimli halinde kullanması gerekiyor.

"Balıkesir Bandırma`da bor üretimimiz devam ediyor"

Gabar`daki petrol 2020 yılında keşifle beraber orada oluşmadı. Milyonlarca yılda orada oluştu ama hepimiz biliyoruz. Biraz önce de konuşmacılarımızla sizler de ifade ettiniz. İşte terör nedeniyle gidilemeyen o bölgelerde ne zaman ki terörden arındırıldı, o zaman oraya bizim mühendislerimiz, büyük bir şevkle, heyecanla gittiler ve orada Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük keşfini yaptılar.
Ama madencilikte stratejimiz hakikaten katma değerli malzemecilik. Yani bugün bor ürünleri Türkiye`nin dünya rezervlerinin yüzde 73`üne sahip olduğu dediğimiz bor ürünlerinde eğer siz bunu bor olarak sattığınızda dünya 4 milyon ton. Bütün dünyadaki bor ihtiyacını biz karşılasak 4 milyon ton satacağımız bir alan. Onun için de Balıkesir Bandırma`da bor üretimimiz devam ediyor."

"Bizim özelleştirme gibi bir planımız, programımız yok"

EÜAŞ`ın, Türkiye petrollerinin, BOTAŞ`ın, TKİ`nin, TEİAŞ gibi KİT`lerin "kurumsal yapılara sahip olması gerektiğini" söyleyen Bayraktar, "Bunların standart KİT anlayışıyla yönetilmesinin zorluğunu bugünkü dünya düzeninde zor olduğunu ifade ediyoruz. Bizim özelleştirme gibi bir planımız, programımız yok" dedi. Bayraktar, şunları söyledi: 

"Bizim Mavi Vatan dediğimiz konuya birileri `masal` diye yaklaştı. Ama gördüğünüz gibi `Mavi Vatan`da` bir destan yazılıyor. İnşallah Karadeniz`de. Akdeniz`de özellikle göstermek istedim. Akdeniz`de Kıbrıs`ın güneyinde dahi hiç gitmeyi, hayal edilmeyen yerlerde bir sondaj faaliyeti yürüttük. 9 tane derin deniz sondajı yaptık. Ama keşif Karadeniz`den geldi, Tuna bir kuyusundan geldi. 2028 yılında günlük 40 milyon metreküpe çıkaracağız. 15 milyar metreküple hane halkımızın yüzde 90`nın ihtiyacını kendi gazımızla karşılamış olacağız. Türkiye`nin mutlaka hem karalarındaki hem denizlerdeki aramalarına devam ederken farklı coğrafyalarda da mutlaka petrol ve doğal gaz araması lazım. Petrolde yurt içi üretimimiz 111 bin varil, yurt dışı 40 bin varil, toplam 150 bin varil. Ama Türkiye`nin günlük ihtiyacı 1 milyon varilin üzerinde. Onun için Gabar`daki ve o bölgedeki aramaları daha da hızlandıracağız ama mutlaka farklı coğrafyalarda Somali`de, Libya`da, Irak`ta ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri`nin olduğu coğrafyada oradaki varlığımızı daha güçlü bir hale getirmemiz gerekiyor.

"Türkiye Avrupa`nın en ucuz elektriğini kullanıyor"

Elektrik mesken fiyatlarında Türkiye Avrupa`nın en ucuz elektriğini kullanıyor. Doğalgazda Avrupa`nın, Beyaz Rusya`dan sonra ikinci en ucuz fiyatını kullanıyor. benzin fiyatımız Ankara`daki fiyat Avrupa`nın en ucuz ikinci fiyatı. Motorinde Avrupa`da 4`üncüyüz. Otogazda da 6`ncıyız. `Ya tamam da asgari ücretli birisi bu elektrik faturasını, doğal gaz faturasını ne kadarını ödüyor` 2002`de aldığı asgari ücretle elektriğin yüzde 20`sini, elektrik faturasını, asgari ücretin yüzde 20`sini veriyordu, 5`te 1`ini. Doğalgaz her ilde yoktu ama o gün doğalgaz olan illerde de 4`te 1`ini doğalgaz yani neredeyse asgari ücretli, daha maaşını aldığı gün yüzde 45`ini getirip elektrikle doğalgaz faturasını ödüyor. Bu rakam bugün elektrik ve doğalgazda toplamda yüzde 8`e inmiş durumda. Yani asgari ücretlinin alım gücünü artırarak elektrik ve doğal gaz fiyatlarını aşağı düşürdük."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA