12 Mart 2025 Çarşamba

15:51   TOROSLAR’DA MINIK ELLER TOHUM EKTI   15:16   CHP`LI YAZGAN: "1 BULGAR LEVASı, 20 LIRAYı AŞTı. ARTıK KOMŞULARıMıZLA BILE ARAMıZDA UÇURUM OLUŞTU"   13:17   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT: "SANATıN HERKES IÇIN ERIŞILEBILIR OLMASı GEREKTIĞINE INANıYORUZ"   13:11   ÇORUM`DAKI USULSÜZLÜK IDDIALARı... CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı NAZLıAKA: “ARAŞTıRMA ÖNERGESI HAZıRLADıK"   11:51   ANAYASA MAHKEMESI DAHA ÖNCEKI KARARLARıNı HATıRLATTı: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KıRıCı, ŞOK EDICI VEYA RAHATSıZ EDICI OLANLAR IÇIN DE GEÇERLI   10:57   CHP`LI AŞKıN GENÇ: 7 YıLDA ETIN, EKMEĞIN FIYATı 10 KAT ARTARKEN EMEKLI IKRAMIYELERI SADECE 4 KAT ARTTı   10:10   ASU KAYA: TÜRKIYE ELBET BIR GÜN MADıMAK KATLIAMı ILE YÜZLEŞECEKTIR VE O OTELE BIR ‘UTANÇ MÜZESI` TABELASı ASıLACAKTıR   09:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE BAĞLı MERCEK EĞITIM MERKEZLERINDEN 5 BIN 500 KIŞI YARARLANDı   09:41   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, SILIFKE`DE VATANDAŞLARLA IFTAR YAPTı   09:27   ‘TEK ADAM` EKONOMISINDE IFLAS VE KONKORDATOLAR 6 YıLDA 17 BINE DAYANDı, IKI AYDA 869 ŞIRKET IFLAS VE KONKORDATO ISTEDI   09:24   TARSUS BELEDIYESI, ARAÇ FILOSUNU YENILEDI   15:38   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL`DEN YENI ŞAFAK YAZARıNA TEPKI   15:37   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “SURIYE’DEKI İNSANLıK SUÇLARıNA SESSIZ KALMAYACAĞıZ!”   15:17   CHP GRUP TOPLANTıSı… ÖZGÜR ÖZEL: "AK PARTILILERIN DE YÜZDE 68`I AÇıKLANAN ENFLASYON RAKAMLARıNA INANMıYOR"   13:34   TOROSLAR’ıN TEMIZLIK FILOSUNA 3 ARAÇ DAHA KATıLDı   11:44   CHP`LI DEMIR: "EKONOMIYI GARIBAN VATANDAŞıN SıRTıNDAN DÜZELTMEYE ÇALıŞAN ZIHNIYETE YAZıKLAR OLSUN"   11:40   AKADEMISYEN ÇIĞDEM BAYRAKTAR ÖR, 1 YıL 2 AY 17 GÜN HAPIS CEZASı ÇARPTıRıLDı VE HÜKMÜN AÇıKLANMASı GERI BıRAKıLDı   11:37   TBMM`YE, 9 MILLETVEKILI HAKKıNDA TOPLAM 13 YENI FEZLEKE SUNULDU   10:38   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, AFET YÖNETIMI ÇALıŞMALARıNA DEVAM EDIYOR   10:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, KENTIN YEREL YÖNETICILERI ILE IFTARDA BIR ARAYA GELDI  
 
     
   

‘Tek adam` ekonomisinde iflas ve konkordatolar 6 yılda 17 bine dayandı, iki ayda 869 şirket iflas ve konkordato istedi


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Siciline göre kapanan şirket sayısı son yılların rekorunu kırarken, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) sicil verileri de kepenk indiren esnaf sayısının katlanarak arttığını gösteriyor. Eş zamanlı olarak Asliye Ticaret Mahkemelerine yapılan konkordato ve iflas başvuruları tüm zamanların rekor düzeyine ilerliyor.

 

Tarih : 12 Mart 2025 Çarşamba 09:27   Okunma : 249

Haber - Analiz: Zülfikar DOĞAN

(ANKARA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Siciline göre kapanan şirket sayısı son yılların rekorunu kırarken, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) sicil verileri de kepenk indiren esnaf sayısının katlanarak arttığını gösteriyor. Eş zamanlı olarak Asliye Ticaret Mahkemelerine yapılan konkordato ve iflas başvuruları tüm zamanların rekor düzeyine ilerliyor.

Küçük esnaf hızla yok oluyor

TESK Sicil Kütüğü rakamlarına göre geçen yıl sicil kaydını sildiren (terkin) esnaf sayısı 94 bin 609, mesleği terk küçük esnaf sayısı 25 bin 396 oldu. Terkin işlemi yaptıran esnaf toplamı 120 bin 5 olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk iki ayında 17 bin 208 esnaf sicilini sildirirken, mesleği terk edenlerin sayısı 4560 olarak kayda geçti. 2025`in iki aylık döneminde kepenk indirerek iş yerine kilit vuran esnaf toplamı 21 bin 768`e ulaştı. İş yerini kapatan, faaliyetine son veren esnaf sayısının bu hızla sürmesi durumunda yıl sonunda kepenk indiren küçük esnaf sayısının 200 bine ulaşması ihtimali oldukça yüksek.

Tek kişiye endekslenen ekonomik karar süreçleri batışları hızlandırdı

Ekonomideki tüm karar süreçlerinin tek kişiye endekslendiği yeni yönetim sisteminde, sıklıkla değişen Cumhurbaşkanı kararları, iş dünyası ve işletmeler açısından öngörülemezliği artırdı. Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi`nin yürürlüğe girdiği 2018 Temmuzundan itibaren geçen 6 yılda konkordato ve iflas başvurularındaki yükseliş rakamlara da yansıyor.

Sıkça değişen Cumhurbaşkanı kararları yanında ekonomi yönetiminde de altı yılda 6 Merkez Bankası Başkanı değişti. Sadece son 1,5 yılda ikisi de ABD`den gelen Hafize Gaye Erkan ile Fatih Karahan`ın halef-selef olduğu Merkez Bankası Başkanlığında iki kez değişiklik yaşandı. Her başkan değişikliğinde sil baştan değişen para, faiz ve kur politikaları, Türkiye ekonomisini adeta deneme tahtasına döndüren ekonomik model değişiklikleri ve hemen hiçbirisi tutmayan Orta Vadeli Program (OVP) hedefleriyle işletmelerin ayakta kalması zorlaştı.

İki aydaki iflas ve konkordato toplamı, yılsonunda yeni rekor habercisi

Konkordato Takip sitesinde yer alan rakamlara göre, bu yılın ocak ve şubat aylarındaki konkordato ve iflasların toplamı 869 oldu. Asliye Ticaret Mahkemeleri ile İcra-İflas Mahkemelerinin son 6 yıllık rakamlarına yansıyan tablo, CHS`ye geçiş sonrası yükümlülüklerini yerine getiremeyen, alacaklılarına karşı konkordato talep eden şirketlerle, iflasını isteyen şirket sayısında artış yaşandığını gösteriyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi`ne geçilen 2018 yılında, konkordato ve iflas başvurularının toplamı 1551 iken, 2019 yılında iki mislinden fazla artışla toplam 3691`e yükseldi. Konkordato ve iflasların toplam sayısı; 2020`de 2107, 2021`de 1914, 2022`de 1587, 2023`te 1516 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in dezenflasyon programı, sıkılaştırılmış para ve yüksek faiz politikaları sonrası 2024`te mahkemelere yapılan konkordato talepleri yeni bir rekorla 1723`e yükseldi. Geçen yıl ayda ortalama 291 konkordato başvurusu yapıldı. Mahkemelerce verilen iflas kararlarında da hızlı artışlar yaşandı. 2024 sonu itibarıyla karara bağlanan konkordato ve iflasların toplamı 3497`ye ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

2025`in ilk iki ayında 869 olan iflas ve konkordatolardaki hızlı yükseliş, yıl sonuna kadar 2019 ve 2024`ün rekorlarının kırılacağını işaret ediyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi`ne geçiş sonrası 6 yıldaki şirket iflasları ve konkordatoların toplamı 16 bin 732`ye ulaşmış durumda. Yeni yönetim sistemiyle toplumdaki kitlesel yoksullaşma yanında iş dünyası ve işletmeler açısından öngörülemezliğin arttığı ekonomik ortamın, iflas ve konkordatolardaki artışla ciddi bir yıkıma yol açtığı rakamlara yansıyor.      

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA