Atıl halde bulunan tarihi TaşMektep’i restore ederek çürümekten kurtaran Mezitli Belediyesi, Mersin Üniversitesi ile yaptığı protokol ile her yaştan Mezitlililye konservatuar seviyesinde sanatsal eğitim verilecek. Bölgeyi çekim alanı haline getirecek olan işbirliği aynı zamanda Mezitli Kent Orkestrasının da kurulmasına öncülük edecek.
HER YAŞTAN MEZTLİLİYLE ÇOK SESLİ KOROLAR KURULACAK
TaşMektep’te ilk etapta, Güneş Çocuk Korosu, Güneş Gençlik Korosu ve Güneş Yetişkin Korosu olmak üzere, yediden yetmişe farklı yaş gruplarını içine alan ve farklı repertuvar ve anlayışla çalışacak, üç farklı çok sesli koro oluşturulacak
İşbirliğinin en büyük sonuçlarından birisi de Mezitli Müzik Kütüphanesinin kurulması olacak. Bu kütüphane müziği seven ve bu alanda çalışma yapmak isteyen herkes için büyük fayda sağlayacak kütüphanede opera, bale ve genel müzik kültürü ile ilgili basılmış olan ulusal tüm kitapların temini sağlanacak. Bu özel kütüphanenin dijital ses ve görsel arşiviyle de ülke çapında ses getirebilecek bir merkez konumuna gelmesi planlanıyor. Mersin konservatuarı plak arşivini de buradan yararlanmak isteyen müzikseverler için açacak.
TARİHİ MEKANDA DÜZENLENECEK KONSERLERLE BÖLGENİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK
Müzik Bölümü ve Sahne Sanatları Bölümü öğrencilerinin Taş Mektepbinasında vereceği konserlerde bölgenin sinerjisini artıracağı gibi çehresini de tamamen değiştirecek. Taş Mektep, bu konserlerle, kentin sanat buluşmalarının en özel mekânlarından biri haline gelecek.
Tarihi TaşMektep’te sanatsal eğitimin yanında robotik kodlama eğitimi verilmesi yapılan protokolle karara bağlandı.
İKİ YIL İÇERİSİNDE KENT ORKESTRASI KURULACAK
TaşMektep’i kültür, sanat ve turizm alanında Mezitli ilçesinde ve Mersin ilinde bir çekim alanı haline getirmek amacıyla gerçekleştirilen protokol tarihi binada düzenlenen bir törenle imzalandı. Protokol imza törenine Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yanı sıra Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı ve Prof. Dr. Ali Kaya, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Esma Kadızade Dumanlı, Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Taşkıner Ketenci, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, öğretim elemanları ve Konservatuvar öğrencileri katıldı.
İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan törende piyanoda Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları Marina Jincharadze ve Bengisu Türk, Devlet Konservatuvarı öğrencileri, kemanda Doğa Karahan, gitarda Aylin Çelik, flütte Selin Kaya, solist tenor Kerem Yaman ve solist soprano Aysel Cankatan’ın yer aldığı bir müzik dinletisi sunuldu.
KURUMLARIN BAŞARSISI YÖNETCİLERİNİN HASSASİYETLERİYLE MÜMKÜNDÜR
Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Taşkıner Ketenci, yapılan protokolün Mezitli’ye kazandıracaklarını anlattı. Mezitli’de her yaştan yüzlerce kişinin müzik eğitimi almasının yanında çok özel bir kent orkestrasının da kazandırılacağının altını çizen Ketenci, “Kurumlar yöneticilerinin hassasiyetleriyle başarılı sonuçlar elde edebiliyorlar. Bu bağlamda bize her türlü imkanı ve kolaylığı sağlayan Mezitli Belediye Başkanımız Sayın Neşet Tarhan ve Mersin Üniversitesi Rektörümüz Sayın Ahmet Çamsarı’ya sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Çok şanslıyız ki kente sanat adına katkı sunmak isteyen bir belediye başkanımız ve rektörümüz var” dedi.
KENTİMZİ DÜNYAYA SANATLA TANITMAK İSTİYORUZ
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı da, Mersin Üniversitesi’nin, eğitim ve öğretim misyonunun ötesinde, kenti canlı tutmak, kentin entelektüel birikimini arttırmak, Mersin’i daha yaşanır ve Mersin'de yaşayanların daha mutlu olmalarını sağlamak gibi bir misyon taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Yağcı, “Kentin bütün kurumları ve STK’larıyla projeler ve işbirlikleri yaparak, kentin refahını arttırıcı ve Mersin denildiğinde akıllara hep güzel şeylerin geleceği çalışmalarla kentimizi tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bu anlamda, 150 yıllık bir mazisi olan Mersin’de, 3000 – 4000 yıllık bir tarihe ev sahipliği yapmış Mezitli’nin, Cumhuriyetle yaşıt bu binasında, Taş Mektep’te, Cumhuriyet’imizin emanet edildiği gençlere sanatsal ve eğitsel anlamda eğitimler verip yetiştirme konusunda bizimle işbirliği yapan Mezitli Belediyesi’ni ve başkanımız Neşet Tarhan’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.
BU KÜÇÜK MEKANDAN YANKILANAN SES DÜNYAYA YAYILACAK
Toplumda ses getirecek projelere imza atmaya gayret gösterdiklerine dikkat çeken Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da, “Mezitli’de harabe halde bulunan mekanı yok olmaktan kurtardık. Sonradan öğrendik ki burasının ilk müdürü eşim Sembol Tarhan’ın dedesiymiş. Burayı isteyen çok kurum ve kuruluş oldu. Fakat biz, en doğru kararın Mersin Üniversitesi ve Konservatuvarıyla gençlerimizi sanatsal yönde yetiştirecek bir işbirliği olduğunu düşündük. Bu küçük mekanda, Türkiye’de ve yurt dışında ses getirecek, örnek olacak çok büyük işlere imza atacağız. Bu işbirliğinden dolayı Mersin Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum. Mekan küçük ama çıkaracağı sesin çok büyük olacağını biliyorum. Buradan çıkan ses sadece Esenbağlar’da değil, tüm Mersin’de, Türkiye’de ve hatta ileriki dönemde dünyadan yankılanır bir hale gelecek” ifadelerini kullandı.
MEZİTLİ KÜLTÜRÜ, SANATI VE SOSYAL YAŞAMI İLE BİRLİKTE EN HIZLI BÜYÜYEN KENT
Mezitli’de yaşanan büyümeye de dikkat çeken Başkan Tarhan, “Mezitlİ’de en hızlı nüfus artışı yaşanması bir tesadüf değil. Burada insanlar kendilerini daha mutlu hissediyorlar. Araştırdıkları zaman elbette tercihlerini Mezitli’den yana kullanıyorlar. Burada çok fazla sebep sayılabilir ama, yaptığımız hizmetlerin yanında, kültür sanat, daha özgür sosyal yaşam, geçmişi 3 bin yıl öncesine daha yana tarihi doku bu sebeplerin başında geliyor. Bu protokolümüz bu büyümeyi daha da artıracaktır. Bu güne kadar inandığım projelere imza attım. Bu projemize de son derece inanıyorum” şeklinde konuştu.