26 Haziran 2024 Çarşamba

14:57   ÖZGÜR ÖZEL`DEN BAHÇELI`YE GEÇMIŞ OLSUN MESAJı   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: "DEDAŞ`ıN ŞANLıURFA`YA ETTIĞINI KIMSE ETMIYOR"   14:16   AYLIN NAZLıAKA: "GEÇTIĞIMIZ ÜÇ GÜN IÇERISINDE SEKIZ ILDE DOKUZ KıZ KARDEŞIMIZ KATLEDILDI"   13:48   DEVLET BAHÇELI`DEN SINAN ATEŞ DAVASı AÇıKLAMASı...   13:41   BASıN ÖZGÜRLÜĞÜ VAKFı`NDAN TREVOR TIMM JULIAN ASSANGE SERBET BıRAKıLMASı SONRASı AÇıKLAMA YAPTı   13:31   DEVLET BAHÇELI, GRUP TOPLANTıSı SONRASı RAHATSıZLANDı   13:18   MHP`LI SEMIH IŞıKVER`DEN ELAZıĞ`DAKI ÇIMENTO FABRIKASıYLA İLGILI AÇıKLAMA   10:58   WIKILEAKS`IN KURUCUSU JULIAN ASSANGE ABD`YLE ANLAŞMA SONRASı SERBEST KALıYOR   10:18   BAŞKAN AV. ULAŞ YıLMAZ’DAN KADıN KOLLARı GENEL KURUL SEÇIMI TEBRIK MESAJı   09:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, SıCAK HAVALARA KARŞı UYARDı   16:02   CHP HEYETINDEN MARDIN`DE ACıLı AILELERE TAZIYE ZIYARETI   15:53   EMO, DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıNLARı İNCELEDI   15:26   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT`TEN İKTIDARıN DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıN AÇıKLAMALARıNA TEPKI   15:23   TARSUS’TA 9 MAHALLEDE YOL BAKıM ÇALıŞMALARı TAMAMLANDı   15:18   TOROSLAR’DA YOLLAR TERTEMIZ   15:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN YINE BIR İLK: ‘TARSUS DAĞ KOŞUSU’   14:55   ÖZGÜR ÖZEL, AYŞE ATEŞ İLE GÖRÜŞTÜ   14:41   İMAMOĞLU`NDAN KıLıÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞME AÇıKLAMASı   13:55   DEM PARTI, DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıNDA ZARAR GÖREN BÖLGELERIN AFET BÖLGESI İLAN EDILMESI İÇIN KANUN TEKLIFI VERDI   13:08   TÜRK TABIPLERI BIRLIĞI SEÇIME GIDIYOR....   
 
     
   

İSİG: 9 AYDA 1.359 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi`nin (İSİG) raporuna göre; eylül ayında 157, bu yılın ilk dokuz ayında ise bin 359 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi. Yani günde en az 5 emekçi, iş cinayetlerinde öldü.

 

Tarih : 12 Ekim 2022 Çarşamba 11:58   Okunma : 259

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi`nin (İSİG) raporuna göre; eylül ayında 157, bu yılın ilk dokuz ayında ise bin 359 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi. Yani günde en az 5 emekçi, iş cinayetlerinde öldü.

İSİG, eylül ayına ilişkin İş Cinayetleri Raporu`nu bugün yayınladı. Buna göre; bu yılın ilk dokuz ayında bin 359 emekçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi. Bu veri, günde en az 5 emekçinin iş cinayetlerinde öldüğü anlamına geliyor. 2022 Ocak`ta 120, şubatta 109, martta 121, nisanda 129, mayısta 176, haziranda 189, ağustosta 186, eylülde 157 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Raporda şu tespitlerde bulunuldu:

“Havaların ısınmasıyla (esas olarak tarım işkolundaki mobilizasyon ve üretim artışıyla) birlikte mayıs-haziran-temmuz-ağustos döneminde iş cinayetlerinde bir sıçrama meydana gelmişti. Eylül ayından itibaren havaların soğumaya başlamasıyla tarım işkolundaki ölümlerde azalma gerçekleşti.

Gemi, tersane işkolunda ise oransal olarak iş cinayetlerinde artış var. Güvencesiz çalışmanın hakim olduğu işkolunda, özellikle kalp krizi nedenli ölümler dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönem, bu işkolundan başlayarak meslek hastalıkları mücadelesinin yeniden ivme kazanması gerekiyor. (Aliağa`da ilk öncü adımlar geçen aylar atılmıştı.)

Eylül ayında dört katı atık işçisi, hayatını kaybetti. Kilis`te Suriyeli işçi Ahmet Binni`ye, çekçek ile atık kağıt ve plastik toplarken otomobil çarptı. İzmir`de 67 yaşındaki işçi Gökmen Durmuş`a, saat 03:30 atık kağıt toplarken taksi çarptı. İstanbul`da 4 yaşındaki oğlu Hüseyin ile atık kağıt toplayan Suriyeli işçi Rakam Elhamud`a (ve Hüseyin`e) minibüs çarptı. Sigortasız, sağlıksız koşulların ve çocuk-göçmen-yaşlı emeğinin yoğun olduğu, üç otuz para için belirsiz saatler çalışılan vb. işkolunda acil örgütlenme faaliyetlerinin yoğunlaştırılması gerekiyor.

40 yaşındaki Hülya Onaylı, İzmir Konak`ta, Tramvay Köprü durağında güvenlik görevlisiydi. Saat 21:45 civarında duraktan tuvalete gitmek için ayrıldığı sırada araç çarptı. DİSK/Genel-İş 9 No`lu Şube üyesiydi. Sendika şubesi, yaptığı açıklamada ‘Bu, bir kaza değil iş cinayetidir. Sendika olarak tuvalet ve benzeri ihtiyaçlar için defalarca talepte bulunduk, böylesi sonuçlar yaşanmaması için uyarıda bulunduk, ancak hiçbir adım atılmadı` açıklamasını yaptı. Tuvalet sorunu birçok iş yerinde karşımıza çıkmakta, işçiler bu yüzden hastalanmakta ve ölmekte.

İşçi ölümlerinin şehirlere göre dağılımına baktığımızda İstanbul ve geçen yıllar onu takip eden İzmir, Kocaeli, Bursa ve Antalya gibi şehirler dışında Anadolu sanayi şehirlerindeki ölümler, buradaki işçileştirme ve güvencesiz çalışma koşullarını açığa çıkarıyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Muğla, Aydın, Denizli, Ankara, Konya, Mersin, Samsun, Kayseri, Manisa vb. şehirlere dönük çalışmalara yoğunlaşmak gerekiyor.

Çocuk ve genç işçilere dönük bir mücadele başlığının hızla belirlenmesi lazım. Çocuk işçilik, 4 ila 8 yaş arasında başlıyor. Bu yaşta, mevsimlik tarım işçisi, çoban ya da sokakta mendil satan çocuk ölümlerine rastlıyoruz. Ancak mevsimlik tarım işçisi çocuklarda ve sokakta çalışan çocuklarda 8 yaşından itibaren bir artış var. 10-12 yaşlarda, tekstil ve metalde çalışan çocukları görüyoruz. 13-14 yaşlarından itibaren tarım, inşaat, sanayi ve hizmetlerde çalışan sayıları milyonlara ulaşan çocuk işçi var. 18-27 yaş arasında ise (sanayi, inşaat, hizmetler işkolunda) büyük şehirlere yığılmış, geleceksiz ve güvencesiz yeni bir işçi sınıfı karşımızda."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA